">  " />

Japan u proleće: Smetovi visoki 20 metara sa obe strane puta!


Objavljeno: 2022-04-21 09:40Ogroman snežni koridor na planinskoj ruti Tateiama Kurobe, koja povezuje japanske prefekture Toiama i Nagano, otvoren je sredinom aprila.

 


Foto: Ruptly

Cele zime ovde su vejali snegovi i besneli vetrovi pa su pojedini delovi puta namerno ostavljani neočišćeni, jer snega ima toliko da ga je nemoguće ukloniti.

Kada putari prođu i očiste sneg do asfalta sa strane ostaju nanosi u vidu snežnih kanjona visoki i preko 20 metara. To Japanci žele da vide i plaćaju ture brojnim turističkim agencijama da bi prišli vrhu Tateima u čijem se prevoju nalazi ovaj put.

Snežnih nanosa ima na skoro svih 90 kilometara ture, ali su oni "uobičajeno" visoki i u podnožju planine ih nema jer je proleće već uveliko u toku. Kanjon od snega nalazi se na jednoj krivini dugačkoj oko 500 metara gde vetrovi zbog konfiguracije terena stvaraju smet. Upravo ova deonica je cilj svih ekskurzija.Atrakcija traje dva meseca, sve do sredine juna, i ima svoj praznik koji se zove Juki no Otani - festival snežnog prolaza.

Turisti imaju priliku da uživaju u usponu na planinu tokom koga se smenjuju godišnja doba, vremenske prilike, vegetacija i pejzaži.

Ali Japanci ne bi bili Japanci da ne nude nešto više. Put oko vrha Tateima podeljen je u 9 etapa, svaka od tih etapa prelazi se različitom vrstom vozila. Počev od vozova, preko trolejbusa i autobusa, sve do uspinjača i rudarskih žičara.


Izvor: Telegraf

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.