Kako svojoj bebi da izmamite osmeh?


Objavljeno: 2020-04-26 11:45Roditelji novorođenčadi jedva čekaju da im njihova beba uputi prvi osmeh pa se trude da ih zabave i animiraju kako bi dobili željenu reakciju.


Foto: Bebin osmeh

Stručnjaci kažu kako bebe počinju da se smeškaju s tri meseca, a već sa šest možete čuti glasniji smeh. Ipak, važne stvari koje dolaze pre prvog osmeha su i kontakt očima, kao i manji zvukovi koje beba proizvodi.

 

Pedijatri savetuju da se potrudite da ostvarite što je moguće više direktnog kontakta s vašom bebom. Izbegavajte crtaće i slične stvari, i pokušajte da ih zabavite mimikom i igricama. Unesite se u igru ekspresije, animiranja i imitacije. Ne izbegavajte da budete glasniji, da se smejete i ne oklevajte kad je gluma u pitanju. Sasvim je normalno pričati kao beba sa svojom bebom i tepati joj.

 

Ako do četvrtog ili petog meseca niste videli da se vaša beba smeje, najbolje je da s vašim mališanom odete kod pedijatra na pregled. Osim fizičkih, postoje neke osnovne stvari koje beba mora da savlada i radi kako bi se razvila na psihičkom polju.


Izvor: direktno.rs

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.