MUP Srpske građane od SIPE ne može zaštititi bez fizičkog obračuna i pucnjave


Objavljeno: 2021-07-30 10:13Ukoliko oni odluče da pokrenu istragu zbog krivičnog djela, to se ne može spriječiti, isto kao što MUP RS neće moći spriječiti da SIPA nekog uhapsi na teritoriji Republike Srpske. Mogu spriječiti samo ako se fizički suprotstave, drugim riječima da dođe do oružanog sukoba između pripadnika SIPA i MUP RS, upozorava Nešković. 


Foto: MUP Srpske građane od SIPE ne može zaštititi bez fizičkog obračuna i pucnjave

Advokat iz Doboja i bivši dugogodišnji tužilac Goran Nešković ističe da najavljeni zakon kojim se neće primjenjivati odluka visokog predstavnika na području Republike Srpske neće moći spriječiti procesuiranje građana ili funkcionera koji prekrše “Inckov zakon”.

On u izjavi portalu Srpskainfo kaže da ne može entitetski zakon da isključi zakon koji je nametnuo Incko sve dok postoje organi koji ga sprovode, a to su u ovom slučaju Tužilaštvo i Sud BiH, te SIPA.

"Ukoliko oni odluče da pokrenu istragu zbog krivičnog djela, to se ne može spriječiti, isto kao što MUP RS neće moći spriječiti da SIPA nekog uhapsi na teritoriji Republike Srpske. Mogu spriječiti samo ako se fizički suprotstave, drugim riječima da dođe do oružanog sukoba između pripadnika SIPA i MUP RS", upozorava Nešković.

Podsjeća da su visoki predstavnici do sada donijeli nekoliko desetina zakona na nivou BiH koji se trenutno primjenjuju.

U praksi će, dodaje Nešković, biti veoma teško sprovesti zakon koji se usvoji u NSRS.

On vjeruje da će, nakon što zakon stupi na snagu, vjerovatno biti pokrenuto pitanje njegove ustavnosti.


Izvor: BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.