NAŠI U NJEMAČKOJ: Za dobru zaradu ne mora se (uvijek) znati i jezik


Objavljeno: 2021-08-09 10:29U Njemačkoj, gdje živi oko 450.000 Srba, naši građani najviše rade na težim poslovima, poput građevine gdje u prosjeku zarađuju i do 2.500 evra mjesečno.


Foto: Za dobru zaradu ne mora se (uvijek) znati jezik

Srba je u Njemačkoj mnogo zaposleno i u ugositeljstvu gdje su plate nešto manje i kreću se oko 1.800 evra u prosjeku. Medicinske sestre, u ovoj ekonomski najrazvijenijoj evropskoj zemlji zarađuju i do 2.600 evra, a evo pregleda zarada po svim poslovima.

Srbi u Njemačkoj često rade i u metalnoj industriji i proizvodnji. Mnogi od njih su i šoferi, ali ih ima i dosta koji rade na poslovima obezbjeđenja, čišćenja i održavanja. Ovo su po pravilu manje plaćeni poslovi i naši građani na njima mogu da zarade najviše do 2.000 evra. Dodatak do oko 3.000 evra, koliko mnogi naši građani u Njemačkoj zarade mjesečno, najčešće ostvaruju po osnovu dodatnih poslova koje rade po dva do tri sata dnevno.

Treba reći i da se plate u Njemačkoj značajno razlikuju i po gradovima. Tako se, recimo, mnogo više zarađuje u Frankfurtu, Minhenu i Štutgartu, odnosno u ekonomski razvijenijim metropolama.

Takođe, podaci govore da zaposleni sa akademskim obrazovanjem zarađuju i do 40 odsto više od svih zaposlenih. Računica pokazuju i da Srbi u Njemačkoj zarade i do 30 odsto manje od Nijemaca koji su često na rukovodećim i bolje plaćenim radnim položajima, prenosi Blic.

Njemački zavod za statistiku redovno objavljuje podatke o zaradama. Mi vam donosimo novi pregled plata na poslovima koje Srbi najčešće rade u ovoj zemlji.Građevina


Zidar 2.900 evra

Tesar 2.700 evra

Keramičar 2.660 evra


Moler 2.350 evraZdravstvo


Medicinska sestra 2.600 evra

Maser 2.450 evra

Negovatelj starih 2.350 evra

Fizioterapeut 2.070 evra

Ljekar 6.600 evra


Industrija


Rukovodilac proizvodnje 4.500 evra

Elektrotehničar 3.460 evra

Tehničar elektronike 3.140 evra

Zavarivač 3.000 evra

Radnik u proizvodnji 2.500 evra

Autolakirer 2.560Transport


Vozač kamiona 2.400 evra

Vozač autobusa 2.200 evra

Vozač dostavljač paketa 2.100 evra

Magacioner 1.900 evra

Ugostiteljstvo i održavanje

Pomoćni kuvari do 1.900

Konobari oko 1.800

Sobarice, održavanje oko 1.800Najmanje zarade


Po pravilu, važi da što su bolje kvalifikacije i što bolje govore njemački jezik, to im je jednostavnije da dođu do posla i dugoročno ostanu. Ipak, većina radnika iz Srbije u Njemačkoj radi one manje plaćene poslove, za koje se traži samo diploma srednje škole i površno znanje jezika.

U Njemačkoj, inače, najmanje zarađuju zaposleni u ugostiteljstvu i oni koji su zaposleni preko agencija. Tako, recimo, radnici i u hotelima i restoranima u prosjeku zarađuju do 1.800 evra, a sličnu zaradu imaju i frizeri, magacioneri.

Zaradu od 2.000 i veću imaju vozači kamiona i autobusa i dostavljači, što su česta radna mjesta za Srbe i strance u Njemačkoj.

S druge strane, najbolje su plaćeni radnici u oblasti biotehnologije, finasijskih usluga i usluga osiguranja, energetike i IT sektor.

Primjera radi ljekari u Njemačkoj mjesečno u prosjeku zarade i do 6.500 evra, dok su poslije njih po visini prhoda IT stručnjaci koji zarađuju blizu 6.000 evra. I građevinski inženjeri dobro zarađuju, njihova plata mjesečno ide i do 4.500 evra.Kako do poslaGrađani Srbije mogu raditi u Njemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad. Radna mjesta mogu da potraže na brojnim specijalizovanim internet portalima. U Srbiji postoji i nekoliko agencija koje se bave nalaženjem posla u Njemačkoj. Jedan od čestih načina dolaska do posla i dalje je ipak preko poznanika koji već žive u ovoj evropskoj zemlji.O vraćanju u domovinu najveći broj Srba u Njemačkoj ne razmišlja. Iako većina njih po odlasku priča i planira da preko granice ostane neko kraće vrijeme potrebno da zaradi novac i da se potom vrati u svoju zemlju, malo ko od njih to i uradi. Razlozi su realni – mnogo veća zarada za isti rad nego u Srbiji, lagodniji život i kako tvrde, manje stresa, jurnjave, strahova za egzistenciju i pitanja kako porodici obezbijediti bar osnovna sredstva za život.


Izvor: Blic

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.