Običaji za doček Nove godine širom svijeta


Objavljeno: 2021-12-31 15:36Stanovnici u nekim zemljama sveta za novu godinu su zadržali neke neobične i zanimljive običaje (dočeke) novih godina.U nastavku teksta prošetaćemo svetom da bi dsaznali kako neki ljudi širom sveta obeležavaju dolazak nove godine…


Foto: Običaji za doček Nove godine širom svijeta

Španija


U Španiji je običaj da ponoć za Novu godinu se pojede 12 zrna grožđa – po jedno zrno za svaki otkucaj sata.To Španci rade da bi u narednoj novoj godini osigurali sebi 12 srećnih i slatkih meseci


Kina


Prema verovanju u Kini, crvena je boja koja donosi sreću i veselje, pa je upravo ova boja dominantna i za doček Nove godine. Takođe, pripremanje za novogodišnju noć podrazumeva i sklanjanje svih noževa iz kuće na 24 sata, kako se niko ne bi povredio, jer bi ta nezgoda značila da je jedna osoba “presekla”, odnosno sprečila sreću cele porodice u novoj godini.


Filipini


Na Filipinima se nova godina dočekuje kanonadom ručno pravljenih topova od bambusa koji su napravljeni samo za jednu svrhu a to je da se “ispali” staru godinu koja odlazi.


Grčka


U Grčkoj je običaj za novu godinu odnosno na dan Svetog Bazila da deca ostavljaju svoje cipele blizu kamina da bi ih svetac napunio novogodišnjim poklonima.


Australija


Stanovnici Australije dočekuju Novu godinu,tako što duvaju zviždaljkama,trubama,i ponegde crkvenim zvonima da bi “oterali” staru godinu, a sve obično dešava na plaži gdje se toči šampanjac.Naravno uz spektakularan vatromet u Sidneju iznad zaliva i Sidnejske opere.


Japan


U japanskoj tradiciji,kao obaveza smatra se seks supružnika u veče prvog dana Nove godine, to bi otprilike sa japanskog bilo “prvi put na poslu” a posljednji seks u staroj godini, se zove “isplata računa”.


Danska


Mnogi stanovnici Danske u ponoć kada dođe nova godina počnu da skaču sa stolice jer veruju da će time oterati loše duhove u godini koja dolazi Danci, takođe, čuvaju staro posuđe tokom cijele godine je ono nakraju posluži da se razlupa o vrata prijatelja za Novu godinu.?! Neobičan običaj zar ne?


Venecuela


Oni koji žele da u Novoj godini mnogo putuju,po narodnom veroanju moraju da šetaju po kući sa putnom torbom u ruci.


Velika Britanija


U Britaniji novogodišnja tradicija je da prvi posjetioc bude dolazak tamnog stranca – suprotnost u odnosu na plavokose Vikinške pljačkaše koji su ih pohodili – koji prelazi prag kuće u ponoć noseći parče uglja za sreću.Odnosno prostije rečeno prva osoba ne sme biti plavokosa, crvenokosa,a pogotovo nei žena, jer to po narodnom verovanju Britanaca donosi nesreću. Tako Škoti širom sveta poštuju proslavu “Hogmanaj” sa užitkom uz teatar,koncerte na ulicama i pjevaju popularnu poemu Robija Brnsa “Auld lang sune” napisanu još 1788. godine što u prevodu znači “Dobri stari dani”.


Nemačka


Nemci za doček Nove godine uzmu luk sa šest glavica preseku ga na pola i posole.Tako da svaka polovina luka predstavlja jedan mesec u godini.Potom oni onda ostavljaju da odstoji da bi uz njegovu pomoć predviđali vreme.Tako ako se so rastopi, znači da će taj mesec biti kišan, a ukoliko je so ostala na površini,biće sunčanih i toplih dana.Nemci isto tako pre ponoći na tanjirima ostavljaju malo hrane za posle ponoći, na taj način vjeruju da će osigurati sebi dovoljno hrane u narednoj novoj godini.


Belorusija


Belorusi za doček Novu godine neudate žene i devojke se takmiče u igrama spretnosti i dobijaju priliku da utvrde koja će se prva udati u novoj godini.Jedna od igra koju igraju devojke je i ta da se postave gomilice kukuruza ispred svake devojke, potom se uzme petao i postavi u sredinu kruga.Tada petao odlučuje odnosno-čija mu gomilica bude slađa i počne jede, ta če se devojka prva udati u novoj godini.


Norveška


Tradicionalno se u Norveškoj za Novu godinu priprema puding od pirinča, koji se sprema u velikoj posudi u kojoj se nalazi samo jedan sakriveni badem. Veruje se da osoba koja u svojoj porciji pudinga dobije i badem može očekivati sreću i bogatstvo u novoj godini.


Brazil


U Brazilu je običaj da se u Novogodišnjoj noći nosi bela odeća za sreću i mir u godini koja sledi, a nakon slavlja u ponoć, vatrometa i večere, Brazilci odlaze na plažu gde preskaču “sedam talasa”, bacaju cveće u okean, dok neki pale sveće kako bi im Nova godina donela sreću i bogatstvo.


Finska


Duga finska tradicija omogućava predviđanje dešavanja u narednoj godini uz pomoć sipanja rastopljenog kalaja u posudu sa vodom.

Na osnovu oblika metala koji se ohladi u vodi tumači se predviđanje za sledeću godinu – tako oblik srca ili prstena predviđa venčanje u porodici, brod simboliše putovanje, a prase berićetnu godinu u kojoj će biti obilje hrane.


Panama


Tokom novogodišnjih praznika, u ovoj zemlji se organizuju lomače na kojima se spaljuju lutke sa likovima poznatih ličnosti koje su obeležile prethodnu godinu. To može da bude lik iz nekog filma, poznati sportista ili političar.

Ideja vodilja ovog običaja je da se spaljivanjem lutke, koja predstavlja nekoga ko je obeležio prethodnu godinu, teraju zli duhovi i omogućava se svež početak za sledeću godinu.


Izrael


Jevrejski narodi za novu godinu jedu samo slatka jela, jer to simbolizuje plodnost i dugovečnost, slatke jabuke s medom i kolač od meda za doček ili kolač od šargarepe za umnožavanje sreće, a proslava Nove godine je duhovni praznik.

Ovaj praznik još nazivaju i praznik truba koji traje 48 sati kao uvod u post i desetodnevno pokajanje.


Haiti


Obavezno oblačenje nove odeće i razmenjivanje poklona kao način za prizivanje sreće.


Singapur


Obavezan vatromet i puštanje balona koji nose želje napisane na papirićima.


Ekvador


Pale se sve slike koje podsećaju na loše stvari ili događaje u staroj godini.


Portoriko


Prosipaju kofe pune vode dok čekaju Novu godinu, u želji da na taj način očiste sve loše što im se dogodilo u predhodnoj godini.


Rumunija


U novogodišnjoj noći se razgovara sa životinjama i saopštavaju im svoje želje za predstojeću godinu.


Škotska


U Edinburgu možda nije najveća proslava na svetu, ali je veoma neobična. Pre ponoći gotski sokaci ovog divnog grada, napune se slavljenicima koji igraju uz uobičajene melodije za violinu i gajde, a pripiti muškarci u kiltovima često recituju poeziju lokalnih pisaca.

Kreativni haos i prijateljska atmosfera ponekad izmakne kontroli, ali čak ni policija ne reaguje na bezazlene ispade. Retko ko se u Edinburgu odlučuje za proslavu u pabovima, jer im je na ulici interesantnije. Uz to, pored toliko ljudi, možete biti sigurni da će vas bar neko poljubiti (u obraz) kad otkuca ponoć.


Čile


U ponoć se pojede puna kašika sočiva za uspeh u poslu, čišćenjem kuće se oslobađaju negativne energije, a u pojedinim gradovima se masovno odlazi na groblja, da bi se Nova godina dočekala sa pokojnicima.


Peru


Kod njih postoji Takanakuy festival, što bi u prevodu naziva festivala značilo „krv koja ključa“. Ovu manifestaciju obeležavaju tuče u ringu među prijateljima. Iako su tuče realne i gotovo gladijatorske, krajnje su prijateljske. Za njih to predstavlja svež početak Nove godine.


Kolumbija


Kako bi mnogo putovali u narednoj godini, Kolumbijci se tokom novogodišnje noći šetaju sa praznim koferima.


Novi Zeland


Novozelanđani obožavaju da dočekuju Novu godinu lupajući šerpe i lonce.


Gvatemala


Običaj da se u novogodišnjoj noći jede grožđe postoji u Gvatemali, pa se jede po jedno zrno na svaki sat, od podneva do ponoći, a uz svako zrno, poželi se po jedna želja.


Izvor: Zanimljivosti

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.