PET NAČINA: Kako se osloboditi smrdibuba!


Objavljeno: 2020-10-23 13:47Ove godine, svi se slažu, najezda smrdibuba je intenzivnija od svih prethodnih. Mnogo je teorija zašto je to tako - neki kažu da je problem u nedostatku vrabaca koji su prirodni neprijatelji smrdibuba, drugi kažu da je ova sorta iz Kine prosto neuništiva, a neki kažu da su problem i blage jeseni i zime. Bilo kako bilo, situacija je nesnosana, ali ne baš i bezizlazna. Postoji potpuno prirodno rešenje da ih se otarasite.


Foto: Smrdibube u ofanzivi...

U ovo vreme smrdibube gledaju da nađu sebi mesto da prezime, i rado bi vam glumile cimere. Zbog toga je zapravo vrlo važno da ih isterate iz stana u što kraćem roku, kako ne biste prošle kao dečko kome su bukvalno upropastile stan.


Ono što je čudno i prilično otežavajuća okolnost je to što su uobičajeni načini za istrebljivanje buba pred njima nemoćni. Ono što svakako treba da uradite jeste da stavite mrežicu na prozore. Pored toga, možete i da okačite ispred ulaznih vrata ili na terasu žuti papir. Naime, žuta boja ih privlači, pa će, ako im namestite papir spolja, ostati van kuće.

 

POSUDA SA SAPUNICOM


Sve što treba da uradite jeste da u jednu činiju sipate sapunicu, a iznad nje namestite izvor svetlosti. Tako nameštenu ostavite je preko noći - biće neodoljiva za smrdibube koje će upasti u nju i udaviti se u sapunici.


SPREJ KOJI IH UBIJA ISTE SEKUNDE


Potrebno je:


120ml sirćeta

60ml sapunice od deterdženta za pranje sudova

240ml tople vode


Dobro sve promućkajte pa sipajte u posudu sa raspršivačem. Ciljajte direktno na bube - ova mešavina ubija ih čim ih dotakne.

 

MUĆKALICA OD LJUSKI CRNOG LUKA


Ova mućkalica pogodna je za poljoprivrednike, a ovako se priprema: Oko 20g ljuski crnog luka prelijte sa litrom vruće vode, pa ostavite da odstoji pet dana. To onda procenite a tečnost koristite za tretiranje biljaka. Prskajte ih svakog dana tri puta dnevno, oko pet dana.


MUĆKALICA OD LJUTIH PAPRIČICA


Usitnite 100g papričica, prelijte sa litrom vode i kuvajte oko sat vremena na umerenoj temperaturi u poklopljenoj posudi. Tečnost ostavite da stoji dva dana, pa procedite. Biljke tretirajte tako što ćete na 100ml tečnosti dodati 10l vode pa onda prskati.


Izvor: Blic

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.