PRIJEDLOG: Kazna za pušenje u vozilu - 3000€!


Objavljeno: 2022-03-24 11:28Nema sumnje da je pušenje nezdrava navika. Pasivno pušenje je još štetnije po vaše zdravlje, jer nefiltrirani duvan ulazi u vaša pluća. Pušenje je generalno zabranjeno u zatvorenom prostoru, ali u privatnom vozilu možete slobodno da radite šta želite.


Foto: PRIJEDLOG: Kazna za pušenje u vozilu - 3000€!

Njemačka pokrajina se nada da će uskoro promeniti ova pravila, kako bi zaštitio putnike od neželjenih zdravstvenih rizika od pušenja. Kako prenose njemački mediji, vijeće Sjeverne Rajne-Vestfalije u Bremenu, Hamburg, pokrenulo je amandman na stavove 1, 2 i 5 Saveznog zakona o zaštiti od nepušača, koji bi spriječio vozače da puše u svojim vozilima u prisustvo trudnica ili maloletnika.

 

Zabrana se ne odnosi na ljude koji voze sami. Opravdanje Savjeta za zabranu je da putnici ne mogu dobrovoljno da pobjegnu od dima. Otvaranje prozora ili krovnog otvora takođe nije dovoljno; jedini način da se izvučete je da imate potpuno otvoreno vozilo. Ako vas uhvate, kazne će se kretati od 500 evra pa sve do 3.000 evra.

 

Pasivno pušenje ubija 166.000 dece godišnje širom svijeta, a prema podacima Njemačkog centra za istraživanje raka (dkfz), koncentracija dima u vozilu je i do pet puta veća nego u prosječnom zadimljenom baru. Dkfz takođe kaže da je milion maloletnika u Njemačkoj trenutno izloženo duvanskom dimu u automobilima.

 

Nacrt zakona će biti proslijeđen njemačkom saveznom parlamentu, koji će odlučiti da li će prihvatiti prijedlog ili ne.

 

Njemačka je već pokušala da zabrani pušenje u vozilima 2019. godine, ali nije uspjela. U slučaju uspjeha ovoga puta, Njemačka bi se pridružila zemljama poput Velike Britanije, koja je zabranila pušenje u vozilima pod sličnim okolnostima 2015. godine.


Izvor: Infobijeljina

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.