Posebna skupština donosi odgovor na Inckove zakone


Objavljeno: 2021-07-30 10:14Narodna skupštine Republike Srpske danas bi trebala da razmatra izmjene Кrivičnog zakonika Republike Srpske i donošenje zakona o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika. 


Foto: Posebna skupština donosi odgovor na "Inckove zakone"

Oba zakonska rješenja predložili su klubovi poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP, a trebalo bi da budu razmatrana po hitnom postupku, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Vlada Republike Srpske utvrdila je da su Prijedlog zakona o dopuni Кrivičnog zakonika Republike Srpske i Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Кrivičnog zakona BiH usaglašeni sa Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Srpske.

Vlada je na jučerašnjoj posebnoj sjednici utvrdila da se ovi zakonski prijedlozi mogu uputiti u dalju procedure.

Na nedavnom sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj dogovoreno je da sjednica parlamenta bude održana u petak i da tada donesu dva zakonska rješenja.

Odlučeno je i da srpski predstavnici od utorka, 27. jula, neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nadavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Кrivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Posebna sjednica Narodne skupštine, koja je zakazana za 12.00 časova, biće zatvorena za javnost


Izvor: BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.