Rusija zatražila od Dodika da se javi Interpolu


Objavljeno: 2020-12-25 14:37Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije je vratilo Bosni i Hercegovini ikonu koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine poklonio 14. decembra Sergeju Lavrovu. Naveden je i zahtjev 'poklonodavcu' da se javi Interpolu, kako bi se utvrdili svi detalji ovog skandala, objavio je politički.ba. 


Foto: Rusija zatražila od Dodika da se javi Interpolu

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije uredno je 22. decembra ove godine vratilo Bosni i Hercegovini ikonu koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine poklonio 14. decembra Sergeju Lavrovu.


Kako saznaje politicki.ba, u propratnoj dokumentaciji, naveden je i zahtjev "poklonodavcu" da se javi Interpolu, kako bi se utvrdili svi detalji ovog skandala.Prema našim sazanjima, ikona Svetog Nikole, stara 300 godina, koja potiče iz Luganjska, Ukrajina, vraćena je zbog izbijanja skandala, što se i navodi u propratnoj noti ruskog ministarstva.


Ističe se i zahtjev da Ambasada Bosne i Hercegovine u Moskvi pisano potvrdi da je dobila ikonu nazad, sa svom pratećom dokumentacijom.


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije "preporučilo" je poklonodavcu da iskoristi sve pravne mehanizme, a posebno Interpol, kako bi se "razjasnila ova situacija".


Skandal s ikonom poprimio je novi obrt nakon što je ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija, izjavio da ju je vratio Dodiku.


Time je otvorio niz novih pitanja, od toga kako je donio u BiH, po čijem je nalogu predao Dodiku, a posebno kako je to mogao uraditi, ako je ovaj u bolnici, s obzirom da je objavljeno da je obolio od koronavirusa.Ruska Federacija je od početka skandala najavila da će ikonu vratiti "poklonodavcu".


No, u propratnoj dokumentaciji nigdje nije eksplicitno navedeno da je to Dodik.


Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine našlo se u delikatnoj situaciji.


Po svemu sudeći, disciplinski postupak protiv ambasadora Samardžije morao bi biti otvoren.

No, to mu je najmanja briga.


Veliko je pitanje šta će sada uraditi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.


I ta bi institucija, makar, morala saslušati Samardžiju.


Izvor: Politicki.ba

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.