SNSD pognuo glavu i otišao u BiH, više nema dogovora


Objavljeno: 2022-02-05 09:30Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koju je sazvala vlast bila je katastrofalna i nije donijela ništa dobro Srpskoj. Jedino što je pokazala je to koliko je vlast, koja je nakon toga pognula glavu i otišla u Sarajevo, pogubljena, kaže Igor Crnadak, poslanik PDP-a u skupštini Srpske. 


Foto: SNSD pognuo glavu i otišao u BiH, više nema dogovora

“SNSD je u Sarajevo otišao mimo zajedničkog stava. SNSD je potpuno srušio srpsko jedinstvo koje smo imali oko Inckovog zakona. On je Inckov zakon potpuno prihvatio i legalizovao", ističe Crnadak.

Vladajuća većina koriste svi mehanizme kako bi održala rejting i ostala na vlasti jer im je to osnovni politički cilj, smatra Duško Ivić, poslanik DNS-a.

"U tom cilju su dozvoljena sva sredstva i oni ih koriste. Igraju se sa srpskim političkim jedinstvom i Dejtonskim sporazumom koji je međunarodni i kojim je Srpska maltene dobila konstitutivnost države. Oni nemaju cijenu i njima ništa nije sveto", kategoričan je Ivić.

Ivić podsjeća da je vlast u Srpskoj, dok je Valentin Incko bio visoki predstavnik u BiH, sa njim imala odličnu saradnju, a da je zakon nametnut pred sami Inckov odlazak.

Ono što Milorad Dodik sada radi nije ništa novo jer to radi poslednjih 16 godina, ali je pitanje šta će opozicija uraditi da ga zaustavi, jasan je Davor Šešić poslanik SDS-a.

Šešić dodaje da je Dodik opoziciju sveo u okvire koji njemu odgovaraju.

"Postavlja se pitanje da li ćemo mi kao opozicija ostati u tim okvirima ili mu reći da je sve ovo prevršilo svaku mjeru. Građani znaju šta Dodik radi ali je veoma teško da mu se suprotstave sve dok imamo isti izborni zakon".

Ivić ističe da cilj ne treba da bude samo promjena vlasti nego promjena kompletnog sistema u Srpskoj.

"Treba nam sistem koji neće biti korumpiran i u kom će građani moći da ostvaruju svoja prava na legalan i legitiman način putem konkursa i u institucionalnim okvirima."

Kao negativan primjer Ivić ističe to što je jedna privatna medijska kuća iz budžeta dobila 200.000 KM bez konkursa i objave.

Milijardu maraka je u Srpskoj u sivoj zoni, naglašava Ivić.

Nova vlast na nivou Repubčike Srpske i BiH na prvim sjednicama treba da donese odluku da je korupcija nacionalni problem broj jedan i da je borba protiv nje vitalni interes, smatra Igor Crnadak.

"Treba da napravimo plan ekonomskog razvoja zasnovan na stranih investicijama jer je to izvor koji može biti veoma efektan u zemlji u kojoj je sada nivo stranih investicija nula", dodaje Crnadak.

Narod treba da bude spokojan i da zna da je Republika Srpska neuništiva. U Srpsku stižu pravda i bolje sutra i samo je pitanje da li ova vlast odlazi 2. oktobra ili, čini mi se, ranije, poručio je Crnadak u emisiji "Izazovi" BN televizije.


Izvor: BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.