Samit u Briselu: NATO danas odlučuje o odgovoru Rusiji


Objavljeno: 2022-03-24 09:48Danas se u Briselu održava samit NATO-o članica zbog ukrajinske krize. Lideri zemalja Alijanse trebalo bi da se dogovore, između ostalog, o jačanju snaga na istočnom krilu NATO, uz raspoređivanje četiri nove borbene trupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj. 


Foto: Samit u Briselu: NATO danas odlučuje o odgovoru Rusiji

To će sa već postojećim borbenim jedinicama u Poljskoj i baltičkim zemljama činiti ukupno osam multinacionalnih NATO gupacija na sveveroistoku Alijanse.

Očekuje se da će se lideri NATO osvrnuti i na bezbednost Moldavije i BiH za koje se porocenjuje da mogu biti ugrožene ruskim podrivajućim delovanjima.

Očekuje se i poziv NATO Belorusiji da okonača saučesništvo u ratu u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je pred današnji samit lidera NATO u Briselu upozorio na ponašenje Kine u svetlu izvazije Rusije na Ukrajinu i ocenio da će lideri NATO sa samita pozvati Peking da se kao članica Saveta bezbednosti UN uzdrži od podrške ruskim ratnim aktivnostima i da se pridruži ostatku sveta u pozivu na trenutni mirni kraj rata.

Stoltenberg napominje da će odluke koje lideri članica NATO donesu imati dugoročne implikacije u cilju jačanja bezbednosti, što će zahtevati i značajna izdavjanja za odbranu.

"Očekujem da će saveznici odlučiti da udvostruče svoja izdvajanja. Imamo novu situaciju gde vidimo da mir ne možemo uzeti zdravo za gotovo", kaže Stoltenberg.

On je jos jednom istakao činjenicu da su Evropa i Severna Amerika ujedinjene u suprotstavljanju ruskoj agresiji, podršci Ukrajini i zaštiti svih saveznika.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o današnjem NATO samitu rekao da ima strah od današnjeg dana i da se nada da će se sačuvati mir i da se sukob neće širiti.

"Svakog dana dolazi sve teža vest", istakao je on sinić.

Predsednik je pohvalio i izjavu Jensa Stoltenberga u pogledu neširenja sukoba.


Izvor: B92/Tanjug

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.