Šta jedu Putin, Tramp, Merkel...


Objavljeno: 2020-03-09 14:11Za zavidnu formu ruskog lidera Vladimira Putina je kriva izbalansirana mediteranska ishrana, kao i redovno bavljenje sportom, zaključak je stručnjaka s Evropskog medicinskog instituta za gojaznost, a prenosi list Konfidencijal.


Foto: Šta jedu državnici?

Stručnjaci su uporedili ishranu predsjednika Rusije Vladimira Putina, američkog lidera Donalda Trampa, njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Španije Pedra Sančeza.

 

Prema istraživanju, u Rusiji, gdje prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) stopa gojaznosti iznosi 25,7 odsto, predsjednik Putin je u svojoj 67. godini u zavidnoj formi, ističe list. Uobičajena ishrana ruskog predsjednika se sastoji od nemasnog mesa, masne i nemasne ribe, voća, povrća, žitarica i jaja. Putin se trudi da izbjegava prerađene proizvode i alkohol, a ako mora da nazdravi bira vino ili pivo.

 

Njegov doručak je obično jak – jaja u vidu omleta ili svježa prepeličja jaja, voće i suvo voće, kaša od heljde s prosom i altajskim medom. Večera ruskog predsjednika je lagana i sastoji se od mliječnih ili kiselomlečnih proizvoda.Ruski lider svoju dobru formu održava redovnim sportskim aktivnostima - plivanjem, borilačkim vještinama, skijanjem i hokejom.

 

Tramp ne može da odoli brzoj hrani, a Merkelova kobasicama i pivu Predsjednik Sjedinjenih Američkih država, pak, gdje je stopa gojaznosti 37,3 odsto, ima problem sa holesterolom, a indeks tjelesne težine (30,4) govori o blago povišenoj gojaznosti.

 

Donald Tramp u svojoj 73. godini ostaje vatreni pobornik "brze hrane", a njegova ishrana je zasnovana na hamburgerima i sendivičima s jajima i sirom, slanini i sosevima, prženim krilcima s pomfritom, pici, hladnim napicima i pecivima.

 

Tramp ne pije alkohol, a voli koka-kolu lajt s kofeinom i čokoladne šejkove. U mladosti se bavio bejzbolom i fudbalom, a sada vodi sedentarni način života. Svi ovi faktori povećavaju rizik od pojave hiperholesterolemije i kardiovaskularnih bolesti, podsjećaju nutricionisti.

 

Njemačka kancelarka (stopa gojaznosti u zemlji iznosi 25, 7 odsto) u svojoj 65. godini voli skijanje i šetnje, mada se ne bavi redovno sportom. Merkelova je odana njemačkoj kuhinji - kobasicama sa umakom i pireom, fonduu od sira i pivu, a za večeru najviše voli povrće.

 

Premijer Španije, gdje je stopa gojaznosti 27,1 odsto, je u veoma dobroj formi u svojoj 48. godini. Pedro Sančez se pridržava izbalansirane mediteranske ishrane, pa je u njegovoj ishrani zastupljeno mnogo zeleniša, salate, mesa i grilovane ribe. Njegov doručak je obilan, a uz to pije mnogo vode, dok od alkohola voli pjenušavo ili crveno vino. Sančez se takođe bavi sportom tri puta nedjeljno, kombinujući trening snage s trčanjem i biciklizmom.


Izvor: Sputnik

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.