Stopirani brodovi sa žitom - cijena pšenice raste


Objavljeno: 2022-02-24 14:18Rusija je do daljeg obustavila saobraćaj trgovačkih brodova u Azovskom moru. Međutim, njene luke u Crnom moru i dalje su otvorene za plovidbu, saopštili su danas ruski zvaničnici. 


Foto: Stopirani brodovi sa žitom - cijena pšenice raste

Pet neimenovanih izvora iz industrije žitarica, potvrdilo je Rojtersu da trgovački brodovi u Azovskom moru stoje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je jutros „specijalnu vojnu operaciju“ protiv Ukrajine kako bi se, prema njegvim riječima, eliminisala ozbiljna prijetnja, dodajući da je njegov cilj demilitarizacija južnog ruskog susjeda, navodi britanska agencija.

Rusija, najveći svjetski izvoznik pšenice, uglavnom isporučuje svoje žito iz luka u Crnom moru. Luke u Azovskom moru imaju plićm gaz i manje kapacitete.

-Svi brodovi su stopirani (u Azovskom moru) – rekao je Rojtersu jedan izvor iz industrije žita koji nije želio da bude imenovan.

Cijena pšenici na berzi u Čikagu porasla je za 5,6 odsto, na najviši nivo od sredine 2012, dodaje se u informaciji bez navođenja konkretne cijene.

Rusija i Ukrajina učestvuju zajedno sa 29 odsto u svjetskom izvozu pšenice, sa 19 procenata u svjetski, isporukama kukuruza i sa 80 odsto u globalnom izvozu suncokretovog ulja.

Rusija je prošle godine proizvela 76 miliona tona pšenice, a Ministarstvo poljoprivrede SAD procjenjuje da će u sezoni jul-jun izvesti 35 miliona tona, što čini 17 odsto ukupnog globalnog izvoza.

Rojters takođe navodi da je ukrajinski ambasador u Ankari izjavio ranije danas da je Kijev zatražio od Turske da zatvori moreuz Bosfor i Dardanele za ruske brodove, i da Ankatra za sada nije reagovala na taj zahtijev.


Izvor: Tanjug

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.