Sumnjivo i opasno zaduženje od 400 miliona evra!?


Objavljeno: 2021-04-15 09:51Više predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske, predvođenih ministricom Zorom Vidović, predstavilo je danas probranim investitorima stanje u Srpskoj i ponudu državnih obveznica. Tačan iznos i vrijeme emisije koja će biti na Londonskoj berzi krije se od javnosti, a prema nepotvrđenim informacijama riječ je o stotinama miliona evra. 


Foto: Sumnjivo i opasno zaduženje od 400 miliona evra!?

U pozivu za online prezentaciju, koja će se organizovati u tri termina, od danas do 16. aprila, navedeno je da Republika Srpska emituje petogodišnje obveznice.


„Republika Srpska, jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine, ocenjena sa B3 (Stabilna) od strane kompanije Mudis i B (Stabilno) od strane S&P, angažovala je IMI-Intesa Sanpaolo, Societe Generale i UniCredit kao organizatore Globalnog poziva investitorima“, navedeno je u pozivu koji je poslat na elektronske adrese samo odabranim investitorima.


Umjesto da prvo objasne svojim građanima, koji će narednih godina vraćati ovaj dug, u Vladi su odlučili da tu privilegiju imaju strani i domaći kreditori. U pozivu za prezentaciju koji su im uputili naveli su da će „uslijediti petogodišnja ponuda obveznica sa fiksnim kamatnim stopama koje podliježu tržišnim uslovima“.


Prethodno je iz Ministarstva finansija za Srnu rečeno da će biti organizovane prezentacije „potencijalne“ emisije petogodišnjih obveznica kvalifikovanim investitorima na međunarodnom finansijskom tržištu.


“Prezentacije Republike Srpske i njenih najvažnijih ekonomskih pokazatelja, kao i prateće dokumentacije u vezi sa emisijom obveznica denominovanih u evre, koje će se listati na Londonskoj berzi, biće održane od danas do petka, 16. aprila”, rečeno je u Ministarstvu finansija bez navođenja iznosa emisije.


Prema podacima koji se pojavljuju u javnosti riječ je o emisiji od 400 miliona evra, ali zvaničan iznos nije saopšten još uvijek.


Podsjećamo, Republika Srpska je prvi put samostalno izašla ne mađunarodno tržište kapitala 2018. godine kada je namjeravala prodati petogodišnje obveznice u ukupnoj vrijednosti od 200 miliona eura. No, uspjela je prodati oko 170 miliona eura i to po jako visokoj kamatnj stopi od 4,75% na godišnjem.


Izvor: BN/Capital

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.