Tri uslova pod kojima građani BiH mogu u EU!


Objavljeno: 2021-07-02 09:30Savjet Evropske unije donio je u četvrtak odluku da građani Bosne i Hercegovine mogu bez ograničenja ući na teritoriju EU, ukoliko su vakcinisani, imaju dokaz o prebolovanoj koroni ili negativan PCR test. 


Foto: Uz tri uslova građani BiH mogu u EU

Ovo je za "Klix.ba" potvrdio i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.


"Za ulazak u EU bit će potrebno posjedovati negativni PCR test ili brzi antigenski test (BAT) na korona virus pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, koju objavljuje Evropska komisija.


Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz", kazao je Hofman.


Ukoliko ste vakcinisani, dodaje Hofman, potrebno je prikazati potvrdu o primanju dvije doze vakcina koje se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze ili prve doze u slučaju imunizacije vakcinom koje se prima u jednoj dozi.


"Ako imate potvrdu o preboljevanju korona virusa i primitku jedne doze vakcina unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti provedena prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz moći ćete u EU. Također, ulazak će biti moguć i uz pozitivni PCR ili brzi antigenski test kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije korona virusom, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenju", dodaje Hofman.


Kao što je predviđeno u preporuci Savjeta EU, ovaj će se popis i dalje pregledavati svake dvije sedmice i, ovisno o potrebi , ažurirati.


Popis je zadnji put ažuriran 1. jula 2021. godine i uključuje slijedeće države:


Albanija
Jermenija
Australija
Azerbejdžan
Bosna i Hercegovina
Brunej Darussalam
Kanada
Kina (podliježe potvrdi reciprociteta)
Izrael
Japan
Jordan
Liban
Crna Gora
Novi Zeland
Katar
Republika Moldavija
Republika Sjeverna Makedonija
Ruanda
Saudijska Arabija
Srbija
Singapur
Sjeverna Koreja
Tajland
Sjedinjene Američke Države


Izvor: Klix

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.