Tužilaštvo pozvalo Milorada Dodika na saslušanje


Objavljeno: 2021-08-20 09:28Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik potvrdio je u četvrtak da ga je Tužilaštvo BiH pozvalo da objasni izjavu kojom je negirao genocid u Srebrenici, a nakon što je na snagu stupio zakon kojega je na odlasku donio bivši visoki predstavnik Valentin Incko. 


Foto: Tužilaštvo pozvalo Milorada Dodika na saslušanje

“Danas je iz Tužilaštvo došao poziv da me saslušaju u svezi s mojom pričom o navodnom negiranju genocida“, rekao je Dodik u izjavi novinarima tijekom posjete Mostaru.


Naime, nedugo nakon što je sada već bivši visoki predstavnik Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojim je uz ostalo za negiranje genocida i ratnih zločina predviđena kazna zatvora, Dodik je u razgovoru za Srpski telegraf kazao da bi radije odabrao zatvor nego priznao genocid.


“Apsolutno bih prije birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktualna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktualizuje i “sada se sve zna”. Istina je jedna, da genocida nije bilo”, rekao je nedavno Dodik.


U izjavi u Mostaru se pak požalio da je čovjek s najviše krivičnih prijava u Bosni i Hercegovini, opetujući tvrdnje da visoki međunarodni predstavnik po Dejtonskom mirovnom sporazumu nema pravo nametati bilo kakve odluke.


“Naravno da se u FBiH sve svelo na priču o genocidu, ali se u stvari radi o tome da neizabrani stranac ne može donositi zakone i nametati ih, čak ni po bonskim ovlaštenjima“, rekao je Dodik.


Savjet za provođenje mira (PIC) koje nadgleda provođenje mirovnog sporazuma u BiH, a kojega čine najvažnije zemlje Zapada te Rusija i Turska kao predstavnik Organizacije islamske saradnje, ovlastilo je visokog predstavnika da može koristiti široke, tzv. bonska ovlaštenja što uključuje smjene državnika, poništavanje bilo koje odluke ili pak nametanje zakona u BiH.


Dodik je u odgovoru medijima opetovao da ne prihvaća njemačkog političara Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika.


Srpska strana u BiH smatra da je njegovo imenovanje moralo potvrditi Savjt bezbjednosti, a takav stav su podržale Rusija i Kina. Istovrmenno sve zemlje zapada, uključujući SAD, navele su nedavno u UN-u kako snažno podržavaju Šmita i njegov angažman.


“Srbi neće prihvatiti takvog lika u svojstvu visokog predstavnika. Možda možemo popiti kafu ali samo u svojstvu kao s nekadašnjim ministrom za poljoprivredu koji je obećao da će nešto učiniti za BiH, pa ni to nije učinio“, izjavio je srpski član BiH Predsjedništva.


Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.