VW: Gotovo je s pauzom, nastavljamo s radom!


Objavljeno: 2020-04-24 11:06Nakon petonedeljne pauze, Folksvagen ponovno proizvodi automobile – od juče u Cvikauu, a od ponedeljka u Kemnicu i u Drezdenu.


Foto: Volkswagen nastavlja s proizvodnjom!

 Proizvodne trake Folksvagena od četvrtka (23.4.) su ponovno u pogonu. Počela je proizvodnja automobila u fabrici u Cvikauu. Za oko 1.500 radnike time je okončana pauza zbog pandemije korona-virusa.

 

To je prva fabrika Folksvagena koja je ponovno počela da radi na proizvodnji vozila u Nemačkoj, potvrdilo je Ministarstvo privrede u saveznoj pokrajini Saksoniji. U stvari, to je i prvi nemački pogon koji ponovno proizvodi automobile.

 

Radnici su od juče na poslu i u fabrici Folksvagena u Kemnicu, ali će proizvodnja vozila tamo zvanično da krene počne od 27.4, baš kao i u Drezdenu. Uskoro kreće proizvodni proces i u fabrikama u Volfsburgu, Emdenu i Hanoveru.

 

Stroga pravila higijene

 

Prema navodima iz centrale nemačkog automobilskog giganta iz Volfsburga, u svim fabrikama Folksvagena na snazi su stroga pravila higijene, odnosno radnici moraju da se pridržavaju propisanog rastojanja od minimalno 1,5 metara. Katalog aktuelnih mera prokomentarisao je šef odeljenja tehnike i logistike Folksvagena u Saksoniji, Rajnhard de Vri: "Zdravlje je važnije od broja vozila".

 

"S gotovo 100.000 radnika u više od 800 preduzeća, automobilska industrija jedna je od najvažnijih grana privrede Saksonije. Signal koji šalje Folksvagen, odluka o ponovnom pokretanju proizvodnje, pozitivno će se odraziti na tržište rada u Saksoniji", izjavio je ministar privrede te istočnonemačke pokrajine Martin Dulig.

 

On je automobilsku industriju nazvao "pionirom privrednog egzita iz šatdauna" u Nemačkoj. Iz Folksvagena su poručili da bi uskoro (od 3.5.) trebalo da počne da radi i njihova fabrika u Tenesiju (SAD).

 

Dajmler s gubicima

 

Još u ponedeljak (20.4.) koncern Dajmler je pokrenuo proizvodnju motora u svojoj fabrici u Hedelfingenu kod Štutgarta. Od ponedeljka rade i dobavljači delova, fabrika kamiona u Vertu i Dajmlerov pogon u Untertirkhajmu, potvrdio je portparol koncerna Jerg Hove nemačkoj TV-stanici MDR Saksonija. Hove je dodao da 1.200 radnika fabrike akumulatora u Kamencu zbog korone nisu pauzirali i niko do sada nije morao da pređe na skraćeno radno vreme: "Radili smo bez pauze!"

 

Zbog korona-krize, u prvim mesecima ove godine drastično je opao promet automobilskih kompanija. Dajmler je potvrdio pad operativne dobiti za čak 78 procenata (na 617 miliona evra). Oko 80 odsto Dajmlerovih radnika u Nemačkoj (ukupno 170.000) trenutno je pogođeno kriznim merama, od 6. aprila (do kraja ovog meseca) na snazi je skraćeno radno vreme.

 

Pad potražnje

 

Prekid proizvodnje u Dajmleru su obrazložili i merama ograničenja koje je donela nemačka vlada (zajedno sa saveznim pokrajinama), ali i globalnim padom potražnje za vozilima. U prvom kvartalu tekuće godine Dajmler je prodao 477.400 vozila svoje najvažnije marke Mercedes-Benz – to je za oko 15 procenata manje nego u istom periodu protekle godine.


Izvor: DW/B92

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.