Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju


Objavljeno: 2020-10-24 09:47Ljetno računanje vremena završava se u nedjelju, 25. oktobra, u 3.00 časa ujutru, kada kazaljke na časovnicima treba pomjeriti za jedan čas unazad.


Foto: Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju


Ljetno računanje vremena počinje u posljednjoj sedmici marta, a završava posljednje sedmice oktobra, na osnovu Zakona o računanju vremena, saopšteno je iz Direkcije za mjere i dragocjene metale pri Ministarstvu privrede Srbije.


U sjedištu Savjeta EU je ranije potvrđeno da je i dalje na snazi rok da ovo tijelo do 2021. godine donese odluku o tome da li se ukida ljetno i zimsko računanje vremena.


– U ovom trenutku nema novih prijedloga niti diskusija unutar Savjeta EU, a njemačko predsjedništvo trenutno ne planira da pokreće ovo pitanje do kraja svog mandata – rečeno je u pres-službi Savjeta EU.


Evropski parlament je 2019. godine usvojio prijedlog Evropske komisije o prekidu računanja zimskog i ljetnog vremena do 2021. godine, ali konačnu odluku donosi Evropski savjet.


U Briselu navode da Savjet još nije zauzeo konačan stav o ovom pitanju.


Finsko predsjedništvo EU je u decembru 2019. godine predložilo metod za procjenu efekta dnevnog svjetla prema tri scenarija.


Sezonske promjene računanja vremena se, osim u Evropi, trenutno vrše u većini zemalja Sjeverne i Srednje Amerike, kao i u još nekim zemljama i oblastima u svijetu.


Island, Rusija i Bjelorusija se u noći 25. oktobra neće vratiti na zimsko računanje vremena.


Izvor: RTV BN

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.