Danas sahrana patrijarha Irineja u kripti hrama Svetog Save


Objavljeno: 2020-11-22 09:27Patrijajarh srpski Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.


Foto: Danas sahrana patrijarha Irineja u kripti hrama Svetog SaveU Hramu Svetog Save sveštenici SPC služe zaupokojenu liturgiju i opijelo.


Tijelo blaženopočivšeg patrijarha Irineja juče je bilo izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom liturgije povodom slave ovog hrama - Aranđelovdana.


Nakon toga, tijelo blaženopočivšeg patrijarha prenijeto je u Hram Svetog Save na Vračaru, gdje su vjernici imali priliku da se oproste od poglavara SPC.


Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.


Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mjera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji propisali nadležni državni organi.


Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati Njagovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.


Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.


Patrijarh Irinej upokojio se u petak, 20. novembra, u Beogradu od posljedica virusa korona.


Zbog upokojenja patrijarha srpskog u Srbiji, Republici Srpskoj od petka, 20. novembra, proglašena je trodnevna žalost, dok je danas dan đalosti proglašen i u Herceg Novom ,kao i u još nekim gradovima Crne Gore.


Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.