Djeca koja previše koriste telefone mogu imati probleme u ponašanju ​


Objavljeno: 2022-03-17 13:34Djeca koja provode više vremena koristeći mobilne uređaje i kompjutere ili gledajući televiziju imaju veću vjerovatnost da će pokazivati probleme u ponašanju kao što su agresija, poteškoće s pažnjom, tjeskoba i depresija, pokazala je analiza koju je objavio medicinski časopis 'JAMA Psychiatry'.


Foto: Djeca koja previše koriste telefone mogu imati probleme u ponašanju ​

U pregledu podataka iz 87 studija s gotovo 160.000 učesnika u dobi od 12 godina i mlađih, oni koji su proveli više vremena ispred ekrana tokom dana imali su i do 20 odsto veći rizik za probleme u ponašanju, pokazali su podaci, javlja UPI.

 

Djeca koja su provodila više vremena koristeći uređaje s ekranima, uključujući telefone, tablete, kompjutere i televizore, takođe su imala veću vjerovatnost da će pokazivati simptome anksioznosti i depresije, prema istraživačima.

 

"Kada djeca mlađa od 12 godina provode koristeći mobilne uređaje previše sati u danu, to može biti povezano s nekim problemima u ponašanju, poput agresije ili tuge", rekla je koautorica studije Sheri Madigan za UPI.


Izvor: Fena

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.