FOTO: Na prodaju prvi trkački GOLF 1 na svetu!


Objavljeno: 2020-03-30 13:42VW Golf je sa nama duže od 45 godina, i za to vreme je ušao u najuži krug najprodavanijih modela svih vremena sa preko 35 miliona isporučenih primeraka.


Foto: RM Sotheby

Zaljubljenici u ovaj auto imaju svoju omiljenu generaciju, a za mnoge je to originalni Golf Mk1.

 

Kada se pojavio 1974. godine, Golf 1 je svojim dizajnom koji potpisuje Italijan Đorđeto Đuđaro predstavljao potpunu suprotnost tadašnjem Volkswagenovom bestseleru - "bubi", kako po obliku karoserije, tako i u pogledu mehaničke koncepcije.

 

Zaobljene linije "bube" zamenio je "četvrtasti" oblik Golfa, umesto vazduhom hlađenog motora postavljenog pozadi novi prodajni adut VW-a imao je vodeno hlađeni agregat u prednjem delu vozila, a i pogon je sa zadnjih preseljen na prednje točkove.

 

Samo godinu dana nakon premijere, 1975. je napravljen ovaj crveni primerak prilagođen trkačkoj stazi.

 

 

 

Debi je bio upečatljiv, s obzirom da je dotični Golf zauzeo prvo mesto na trci na čuvenom Hokenhajmu. Za volanom se nalazio Bernd Lilier.

Vozilo je preživelo do današnjeg dana, i nalazi se u izvanrednom stanju, a fanovi Golfa i kolekcionari moći će da se uskoro nadmeću za njega na aukciji koju organizuje RM Sotheby.

Dok je "standardni" trkački Golf 1 imao 1.6-litarski 4-cilindarski motor sa 162 KS, ovaj je dobijao snagu od 1.8-litarskog sa 175 "konja".

 

 

 

Osim toga, automobil ima i specijalno Uniball trkačko ogibljenje, Weber 45 DCOE karburator, specijalne BBS točkove i trkački kočni sistem.

Kako se navodi, ovaj Golf je restauriran u Volkswagenu 2011. godine, čemu treba da zahvali za odlično stanje u kome je trenutno.


Izvor: B92

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.