Ovo je najjeftiniji automobil u Americi


Objavljeno: 2022-03-03 12:35Nedavno se pojavila vijest da će Chevrolet eliminisati svog mališu pod znakom Spark sa američkog tržišta, pa se samim tim otvorila pozicija novog 'kralja' za sve one sa niskim budžetom.


Foto: Mitsubishi Mirage

Ta čast sada pripada modelu Mitsubishi Mirage ili kako je u ostatku svijeta poznat kao Space Star. Nudi se u konfiguracijama kao što su limuzinska i hečbek sa petoro vrata, i jedan je od rijetkih predstavnike svoje klase na američkom tržištu.

Za bazni model je potrebno izdvojiti svega 16.125 američkih dolara ili 1.530 "zelembaća" više nego što je spomenuti Spark koštao. Mirage pokreće 1,2-litarski motor sa tri cilindara koji razvija 77 konjskih snaga i maksimalnih 100 Nm obrtnog momenta. U izboru mjenjača su manuelni sa pet stepeni prenosa i CVT, a prema zaključcima testovu kolega sa sajta Car & Driver potrebno mu je 12,8 sekundi da dostigne 100 km/h iz mirovanja.

Iako će vam većina medija reći kako je bolje kupiti polovnu Hondu Fit/Jazz ili Toyotu Yaris umjesto novog Miragea, ovaj mališa zapravo ima dosta pozitivnih karakteristika. Relativno je bogato opremljen za svoju klasu i nudi se sa garancijom u trajanju od pet godina ili 100 hiljada kilometara na svaki dio, odnosno deset godina ili 160 hiljada kilometara na motor i mjenjač.

Takođe se pokazao jako pouzdanim, a prije nekoliko godina smo pisali o bračnom paru iz savezne države Minesote koji su sa svojim vozilom prešli čak 660 hiljada kilometara bez većih popravki.

 

 

Pored spomenutog Mitsubishija, na američkom tržištu postoji još samo četiri putnička automobila sa cijenom manjom od 20 hiljada dolara. To su Nissan Versa (16.205), Kia Rio (17.275), Hyundai Accent (17.690) i Subaru Impreza (19.790).

Ukoliko želite najjeftiniji krosover, moraćete se odlučiti za Hyundai Venue (20.245 "zelembaća") dok pikap kamionete predvodi Ford Maverick (19.995 najmanjih zelenih novčanica). Potrebno je reći da su sve spomenute brojke, u stvari cijene za baznu verziju modela, i određene su od strane fabrike, ali kao što je poznato, izložbeno-prodajni saloni posluju nezavisno i samostalnu određuju svoju visinu istih.

To praktično znači da, ako posjeduju veoma poželjan model, postoje šanse da će vas koštati više, mada potražnja za nijednim modelom sa liste nije toliko velika.


Izvor: Autorepublika

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.