Šmit poručio političarima: Ja nisam veliki vezir!


Objavljeno: 2021-08-02 10:12'Ja nisam veliki vezir, već sam političar koga je imenovala, izabrala i demokratski imenovala međunarodna zajednica', poručio Šmit


Foto: Šmit poručio političarima: Ja nisam veliki vezir!

Član CSU-a u njemačkom Bundestagu Kristijan Šmit postaje visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Šmit je uoči primopredaje u OHR-u poručio da ne dolazi kao veliki vezir Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi Klix, pisanje njemačkog BR24, Šmitu početni uslovi neće biti lagani, a on je njemačkim novinarima jasno dao do znanja da ne želi da ga se zastraši.Odličan posao pomirenjaPomirenje, poput onog koje su Njemačka i Francuska sa velikim uspjehom tražile nakon Drugog svjetskog rata, nije ni počelo u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, smatra Šmit i ističe da će to biti veliki zadatak njegovog mandata.

"Kako bi ih zadržali, mladima se moraju pružiti mogućnosti kroz sigurnost, borbu protiv korupcije i vladavinu prava", kazao je.

Šmit, takođe, želi Bosnu i Hercegovinu učiniti podobnom za kasnije pridruživanje EU.

Kao visoki predstavnik, Šmit ima veliku moć zahvaljujući tzv. bonskim ovlaštenjima. Naprimjer, on može samostalno smijeniti izabrane zvaničnike i donijeti zakone.

"Ove mogućnosti su samo za hitne mjere", pojašnjava Šmit i naglašava:

"Ja nisam veliki vezir, već sam političar koga je imenovala, izabrala i demokratski imenovala međunarodna zajednica."

Ali on je, takođe, kaže spreman biti jasan i precizan.

"A neki se moraju prilagoditi činjenici da ne samo da mogu biti prijateljski nastrojen, već da, ako to služi cilju, mogu biti i prilično tvrd i neugodan", dodao je.Vlastito ukidanje kao ciljSve u svemu, nova kancelarija je izazovan zadatak za Kristijana Šmita s ciljem da se sam ukine.

"Bio bi moj najveći uspjeh kada bih uspio biti posljednji visoki predstavnik u BiH i predati standardno orijentisanu demokratiju sa sigurnim granicama, orijentisanu na Evropsku uniju", rekao je Šmit.

Primopredaja dužnosti između novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita i bivšeg Valentina Incka biće zvanično održana danas u Sarajevu.


Izvor: Klix

Copyright © 2015-2024 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.